aktualizováno: 17.03.2024 19:39:53

Amber Bohemia

v roce 2017


V roce 2017

Uršuly a pamlskovník
18.6.2017

 

Uršulám bude 9 měsíců a už je jasné, že jsou každá jiná. Vzhledově i povahově. Stručně by se jim dalo říkat Macík a Pacík.

Vyšší a štíhlejší Delinka (De Lorca Amber Bohemia) se podobá mámě Cleonnce (Cleonna Arlet Amber Bohemia) a po babičce Arletě (Arleta Z Příborského ráje) zdědila mimiku v obličeji. V povaze má dost věcí po tetě Kyblíkovi (Bellami Teeny Amber Bohemia).. je to stejná zvědavá Keliška, která hlídá kde se co šustne. Jinak je to ale něžná fenečka, učenlivá a chytrá. Nejvíc přilnula k prababičce Týně (Allerta Amber Bohemia) – jsou si povahově blízké.

Menší a podsaditější Boruška (De Borra Amber Bohemia) se podobá tátovi Baronkovi (Elenberner Bravo Baronnelo) a je to chtivý tank. Takže není divu, že nejvíc přilnula k tetě Cigošce (Camella Arlee Amber Bohemia).

Strejdu Kissíka (Jumbo Jet Revolution Z Krainy Zeusa) milují obě ale raději ho nedráždí – přeci jen je 2x větší než ony.

Uršuly spolu řádí jak černá ruka, nic před nimi neobstojí a jako správné salašnické konzervy okamžitě zlikvidují cokoliv nového, co tu předtím nebylo nebo se octlo na místě, kde to nemá být a nebývalo.

Takto už „přišla o život“ krásná malovaná rohožka s berňáky, jelikož zůstala po vyklepání zapomenutá na plotě, odložit tašku s nákupem v garáži a otočit se jinam je nebezpečný risk. A vytrousit něco na zahradě ? Tak to už ani není třeba hledat – nenávratně ztraceno. Poslední kousek uršulek nám nahnal i strach – našly za stolem zapadlý pamlskovník plný piškotů a sežraly ho – komplet. Nejprve jsme na zahradě našli plastové součásti .. klips na zavěšení, kolíček, kterým se stahuje šňůrka, kovový kroužek, kterým prochází stahovací šňůrka. Pak jsme začali nacházet oranžové nitky z vrchního pláště pamlskovníku volně poházené po trávníku a začala kontrola všech psích exkrementů. Hned další den se začaly oranžové nitě objevovat v prvních „výplodech“ ale pouze jednoho psa – Borušky (jak jinak). Postupně se nám podařilo „poskládat jako puzzle“ cca 80%  oranžového horního pláště včetně černého lemu, kterým je pamlskovník obrouben. Denně projít zahradu a klacíkem rozvírat psí hovna .. to byla naše zábava na 3 dny. Ale stále chyběl černý nepromokavý vnitřek pamlskovníku – ten se na nitky rozkousat nedal. Naštěstí vše dobře dopadlo… třetí den verčer ho Boruna vyblila i s posledním kouskem šňůrky a puzzle byly kompletní. Už dlouho jsem neměla takovou radost z toho, že pes zvracel. A celou dobu se Boruna tvářila v pohodě, žrala, byla veselá … prostě… náš chtivý tank.


 

Jak všemocné a „svaté“ jsou testy DNA ?
15.3.2017

Literatura udává, že přesnost je 99,9 %.
Ale už nějak zapomíná podotknout, že .. se může stát chyba. Při špatném odběru, při  špatné manipulaci, při záměně vzorků….

Bohužel, my máme právě s nějakou z těch chyb konkrétní zkušenost.

Našemu psovi byl odebrán vzorek DNA při bonitaci v roce 2013. Od té doby kryl 6x.

V roce 2016 na podzim se 3 z jeho potomků (fenky z jednoho vrhu) zúčastnily bonitace a byly uchovněné. Byly zaneseny do seznamu chovných fen. Na bonitaci jim byly odebrány vzorky DNA.

V lednu 2017 přišla dvěm fenkám zpráva z klubu, že testy DNA ukazují, že jejich otcem není stejný pes jako u té třetí, DNA otce uvedeného v PP neodpovídá jejich testu DNA. Do doby než se provedou nové testy jsou fenky vyřazeny z chovných fen. U třetí sestry je vše v pořádku.

Vzhledem k tomu, že matka zmiňovaných feneček byla celé ke krytí  ideální 4 dny i se svými majiteli ubytována v hotelu poblíž krycího psa, 24 hodin denně pod dozorem majitelů, za tu dobu byl 3x testován progesteron a čekalo se na ideální hodnoty – věděli jsme že chyba musí být někde v testech.

Za krycím psem tedy  přijeli z KŠSP a odebrali vzorek DNA znovu.

Za 3 týdny přišla zpráva z laboratoře – vše je OK, otec souhlasí i u zbylých dvou feneček.

Tak teď doufám, že se jména obou feneček znovu objeví v katalogu chovných fen a nějak přestávám věřit všemocnosti  testů DNA.

A jako perličku uvádím, že mezi spornými potomky byla i fenečka, která je dokonalým klonem matky krycího psa – naší Týnušky, to nás opravdu hodně pobavilo.

 

  •